Кои грешки трябва да избегнем, за да готвим перфектно с Air Fryer?

Кои грешки трябва да избегнем, за да готвим перфектно с Air Fryer?

Иновативният кухненски уред Air Fryer (Еър фрайър) придобива все по-голяма популярност сред домакинствата по целия свят и това е напълно нормално. Все пак, кой би отказал да готви бързо и лесно вкусна пържена храна, която при това е и здравословна? Независимо дали вече се наслаждавате на своя еър фрайър или все още слушате само легенди за него, следващите редове със сигурност ще са ви от полза. Те ще помогнат да "разберете" по-добре уреда, да избегнете някои грешки при употребата му и така да постигнете перфектност в готвенето. А колкото по-перфектни сте, без съмнение толкова по-голямо ще е удоволствието от хапването на приготвените вкусотии!

ЗАГРЯВАНЕ ПРЕДИ УПОТРЕБА

Подценяването на този аспект е често срещана грешка, заради която храната може да не се изпече равномерно и да не е толкова хрупкава. Загравянето преди употреба определено отнема по-малко време, отколкото е нужно на една традиционна фурна, така че не го пропускайте. А от инструкциите на производителя може да разберете точно колко време е нужно.

ПРЕПЪЛВАНЕ НА КОШНИЦАТА

Напълно приемаме тази грешка, защото и на нас ни се иска да имаме повече вкусотийки за по-кратко време. Препълването на кошницата обаче може да направи така, че горещият въздух да не циркулира правилно и да не опече равномерно храната. Ако по принцип ви е небходимо да готвите бързо по-големи количества, то ви препоръчваме Air Fryer с подходящ за целта капацитет като този ТУК.

СТУДЕНА И МОКРА ХРАНА

Поставянето на студена храна в загрелия еър фрайър е още една причина, поради която може да не постигнете максимално желания ефект. Избягвайте да слагате храна директно от хладилника в уреда и изчаквайте тя да достигне нормална температура. Също така ако е мокра, трябва да се изчака да се изсуши.

ПОВЕЧЕ МАЗНИНА

Въпреки че идеята на Air Fryer е да се избягва употребата на олио и друга мазнина, винаги може да добавите известно количество, ако така хапването ще ви се услади повече. Прекалите ли обаче, това може да попречи на оптималното изпичане. Иначе няма нужда да се притеснявате, че маслото ще зацапа уреда. Това се предотвратява лесно със специално изработени подложки за многократна употреба, пример за каквито може да видите ТУК.

РАЗБЪРКВАНЕ НА ХРАНАТА

Препоръчително е към средата на готвенето да разклатите кошницата или направо да разбъркате храната. Ако не го направите, винаги има вероятност да не се получи максимално добро изпичане, особено ако в началото сте сложили по-голямо количество и горещият въздух не достига еднакво добре навсякъде.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТАЙМЕРА

Много видове еър фрайър предлагат удобството на вградения таймер, като пример за такъв може да видите ТУК. Съветваме ви да използвате таймера, като го настроите ръчно на препоръчителното време за готвене. В противен случай, рискувате например да прегорите храната.

ИЗСТИВАНЕ СЛЕД УПОТРЕБА

Неизчакването на еър фрайъра да се охлади преди почистване също е често срещана грешка. За да избегнете възможни инциденти, ви съветваме да изключвате уреда от контакта и да изчаквате да изстине напълно, преди да почнете да го чистите.

ПОЧИСТВАНЕ НА УРЕДА

Ако не почиствате уреда след всяко ползване, е възможно да се насложат парченца храна и мазнина и това да попречи на максимално доброто опичане на храната в бъдеще. Ако обаче не сте ентусиасти на редовното почистване, то има специални подложки за еднократна употреба при готвене, пример за каквито може да видите ТУК. Благодарение на тях и уредът се зацапва много по-малко, и не се налага да чистите самите подложки.

Като заключение може да обобщим, че всички гореописани грешки е много лесно да бъдат избегнати - просто трябва да сте запознати с тях. А знаете ли ги, със сигурност ще ги избягвате, защото така ще бъдете перфектни в готвенето и съответно ще хапвате страхотна вкусна и здравословна храна. Насладете се на живота си с Air Fryer!

Назад към блога