Как да почистваме Air Fryer, за да ни е още по-вкусно?

Как да почистваме Air Fryer, за да ни е още по-вкусно?

За все повече домакинства по света уредът за готвене Air Fryer (Еър фрайър) вече е задължителна част от ежедневието. И в това няма нищо учудващо - благодарение на него хапвате здравословна и много вкусна пържена храна, която може да се приготвя бързо. Звучи неустоимо, нали? За да изпитате максимално удоволствие от създадените чрез еър фрайър вкусотийки, разбира се е нужно уредът да е оптимално чист при ползване. В следващите редове може да прочетете няколко съвета как да постигнете това. Също така ще ви подскажем как да намалите зацапването по време на готвене и така да чистите по-малко.

КАКВО ДА ПОЧИСТВАМЕ ВСЕКИ ПЪТ?

След всяко готвене е задължително да почиствате кошницата на еър фрайъра. Освен, че по този начин удължавате живота на уреда, също така сготвената храна е по-вкусна. Ако кошницата не е почистена добре и има остатъци от храна и мазнина, то при следващо готвене храната няма да е толкова вкусна и свежа. Добре е сравнително редовно да се почиства и подвижното чекмедже.

КАК ДА ПОЧИСТВАМЕ КОШНИЦАТА И ЧЕКМЕДЖЕТО?

Няма нищо сложно в почистването на кошницата и подвижното чекмедже, в което кошницата седи. Ползвайте топла вода примесена със сапун или мек препарат за съдове, а като средство за забърсване - меката част на гъбата или микрофибърна кърпа.

КАКВО СЕ ПОЧИСТВА В СЪДОМИЯЛНА?

Частите на уреда, които се разкачат от основното тяло, могат да се мият в съдомиялна машина. Пример за Air Fryer, на който подвижното чекмедже и кошницата лесно се махат и съответно мият в съдомиялна, може да видите ТУК. Основното тяло обаче при никакви обстоятелства не трябва да се слага във вода заради електрониката, която съдържа.

КАК НЕ ТРЯБВА ДА ЧИСТИМ?

Задължително не използвайте четки със стоманени власинки или твърд косъм, абразивната част на гъбите и всичко подобно, което може да надраска покритието на еър фрайъра! Както вече споменахме, също така не слагайте във вода основното тяло - него може да почистите например с микрофибърна кърпа и малко сапун.

КАК ДА ОГРАНИЧИМ ЗАЦАПВАНЕТО НА УРЕДА?

Има много лесен начин как да намалите значително зацапването на еър фрайъра при готвене. Съществуват много удобни силиконови подложки в различни форми за многократна употреба, които се поставят в кошницата. Те са топлоустойчиви, маслоустойчиви и водоустойчиви, като пример за такива може да видите ТУК.

А АКО НЕ НИ СЕ ЧИСТЯТ ПОДЛОЖКИ?

Съществува удобно решение и за тези, на които не им се занимава след всяко готвене да чистят подложките за многократна употреба. Може да използвате такива за еднократна, както и специална пергаментова хартия за печене. Пример за подобна ще намерите ТУК.

КАК ДА ПОЧИСТВАМЕ НАГРЕВАТЕЛНИЯ ЕЛЕМЕНТ?

Трябва да подхождате много внимателно, когато решите да почиствате нагревателния елемент на уреда, за да не нарушите деликатното му покритие. Използвайте малко гореща вода и мека гъба/микрофибърна кърпа, за да премахнете полепналите остатъци. Четка с мек косъм също ще свърши работа.

ИМА ЛИ ПО-ПОДХОДЯЩИ ПРИБОРИ ЗА ЕЪР ФРАЙЪР?

Освен почистването на уреда, след всяко готвене трябва да се почистват и ползваните прибори. Има комплекти силиконови прибори (включващи шпатула, щипка и подобни), които са по-подходящи при готвене с Air Fryer и се почистват по-лесно от обикновените такива. Подобен комплект вижте ТУК.

Като заключение може да обобщим, че както се готви лесно с еър фрайър, така лесно се и почиства. Вярваме, че след като съберете сили благодарение на супер вкусната и здравословна храна, ще имате желание да положите не особено големи усилия да почистите вашия уред. А това ще е предпоставка следващия път храната отново да ви се услади на макс. Насладете се на живота си с Air Fryer!

Назад към блога